top of page

RO| Nu tot ce zboara se mananca: Au consumatorii acces la preturile en-gross indoielnice de dumping?


 
 

La fel ca in orice alta piata, si preturile tranzactionate en-gross ale energiei electrice din Romania sunt determinate de cele mai bune preturi solicitate (liniile rosii) si cele mai bune preturi oferite (liniile verzi). Intr-adevar, nu toate pietele locale operate de OPCOM prezinta si utilizeaza in procesul tranzactional si cele mai bune doua preturi, cel solicitat si cel oferit. Cu toate acestea, luand in considerare modalitatea de formare a preturilor, dorita a fi transparenta, am putea considera ca majoritatea valorilor preturilor de tranzactionare ar trebui sa fie pozitionate in intervalul dintre cel mai bun pret solicitat si cel mai bun oferit (hasura turcoaz). Chiar si in cazurile in care acest lucru nu se intampla, o diferenta normala intre pretul tranzactionat si cel mai bun pret oferit nu ar trebui sa fie mare.


Realitatea pietei locale arata situatii indoielnice in care preturile de dumping ale tranzactiilor distorsioneaza piata si creaza confuzie in randul participantilor, inclusiv in cel al consumatorilor care sunt in cautarea unor referinte sau a unor indecsi, in eforturile lor de a implementa achizitia de produse globale de furnizare a energiei (ex. transe, clicuri).

Aruncati o privire asupra bulinelor albastre din afara hasurii turcoaz: acestea sunt preturi de tranzactionare cu mult sub intervalul format de cele doua cotatii, respectiv considerabil sub preturi la care jucatori din piata incearca sa cumpere energie electrica. Astfel de tranzactii recente inregistreaza acest tip de diferenta de peste 25 lei / MWh.


Aceste anomalii fac compania noastra sa isi doreasca si mai multa sa aduca in mod intelept viitorul furnizarii energiei mai aproape de consumatori prin abordarea trendurilor globale. Lipsa aparenta de transparenta si volatilitatea ridicata subliniaza necesitatea consultantei profesionale in achizitia furnizarii energiei, dar acestea ne determina pe noi si pe consumatorii industriali sa ne intrebam:

○ Ne sustin toti ceilalti jucatori din piata sa dezvoltam piata locala la standarde globale?

○ Este intreaga piata locala de furnizare pregatita sa raspunda in mod profesionist la cererile de produse globale de furnizare a energiei?

○ Are mediul local de afaceri nevoie de bariere suplimentare, avand in vedere lipsa de competitivitate deja existenta, datorata preturilor totale ridicate ale energiei energiei?

Comentários


Abonează-te la newsletter-ul ales de peste 500 de achizitori
De acum veți fi la curent!
bottom of page