
Ne-am fi bucurat, ca în momentul în care așternem aceste gânduri în prag de Sărbători, dorințele privind achiziția energiei să vizeze anul 2024 și nu anul 2023 cum încă se întâmplă pentru mulți consumatori. Din păcate, mai sunt multe companii care nu au achiziționate electricitatea sau gazele naturale pentru anul viitor, iar unele nici măcar nu își cunosc furnizorul începând cu 01.01.2023. Pentru acești consumatori, retrospectiva este din nefericire parțială, deoarece elementele esențiale ale acesteia abia urmează să se întâmple.
Totodată, majoritatea companiilor care au deja contractată energia începând cu prima zi a Noului An au făcut compromisuri majore, în ceea ce privește trasabilitatea proceselor de selecție, standardele din politicile de achiziții și gradul de fundamentare a deciziei, doar pentru a avea asigurată furnizarea în regim concurențial.
Retrospectiva sumară a anului 2022
Momentele cheie de pe parcursul anului curent, cu impact cuantificabil efectiv sau potențial în achiziția electricității și a gazelor naturale de către consumatorii finali, sunt prezentate în ordine cronologică în continuare, alături de comportamentele de piață determinate.
FEBRUARIE
Plafoanele prețurilor efective ale comodităților aplicabile până la 31.03.2022, de 525 lei/ MWh pentru energia electrică activă, respectiv 250 lei/ MWh pentru molecula de gaze naturale, se extind la nivelul tuturor consumatorilor non-casnici, cu excepția celor care au beneficiat de prevederile OUG 81/ 2019, prin OUG 3/ 2022. Excluderea privind electricitatea este tolerată de către industrie, însă cea privind gazele naturale este contestată, având în vedere că OUG 81/ 2019 viza exclusiv electricitatea.
MARTIE
Consumatorii industriali de electricitate (> 70 GWh anual) primesc șansa de a contracta direct de pe Piața Marilor Consumatori (PMC), urmare a actualizării pieței prin ordinul ANRE 65/ 2022. Totuși, având în vedere neclaritățile privind eligibilitatea pentru înregistrare și modalitatea de integrare a volumelor achiziționate în consumul efectiv, PMC a înregistrat un număr infim de tranzacții.
APRILIE
Măsurile de protecție se extind până la 31.03.2023 în forme modificate, prin OUG 27/ 2022. Schimbările vizează prețurile plafonate, care acum se referă exclusiv prețurile totale cu TVA inclusă, de 1.000 lei/ MWh pentru electricitate și 370 lei/ MWh pentru gaze naturale. În cazul consumatorilor de energie electrică beneficiari ai OUG 81/ 2022 și a locurilor de consum de gaze naturale de peste 50 GWh anual, plafoanele prețurilor efective se formează pornind de la prețul mediu de achiziție al furnizorului, la care se adaugă 73 lei/ MWh (electricitate) și 12 lei/ MWh (gaze naturale). Articolul 5 aliniatul 3 din noua OUG determină o poziție de forță din partea furnizorilor, care îi direcționează pe clienții eligibili către contracte încheiate în afara cadrului de protecție creat prin actul normativ.
ÎNTRE TIMP
La adăpostul măsurilor aprobate în aprilie, o parte din consumatorii cu plafoane fixe ale prețurilor își relaxează eforturilor privind achiziția energiei. Independent sau coroborat cu presiunile furnizorilor privind finanțarea și fluxul de numerar, numărul de clienți preluați în furnizarea în regim de ultimă instanță crește accelerat.
SEPTEMBRIE
Cadrul legislativ menit să ofere protecție până la 31.03.2023 este modificat începând cu 01.09.2022 și prelungit cu 5 luni, prin OUG 119/ 2022. Nicio entitate privată nu mai beneficiază de prețul plafonat al electricității, acesta urmând a fi suma dintre prețul mediu de achiziție al furnizorului și 73 lei/ MWh. Singura excepție o reprezintă IMM-urile și industria alimentară, în cazul cărora plafonul fix al prețului nu se mai aplică decât pentru 85% din consumul aferent anului anterior. Ofertarea de către furnizori exclusiv în baza articolul 5 aliniatul 3 din OUG, respectiv contractarea de către consumatori în aceste condiții, ia amploare. Tranzacționarea pe piețele angro se blochează, determinând dispariția reperelor reale de preț, acestea rezumându-se la unică cotația de cumpărare de 1.300 lei/ MWh, pe fondul compensării furnizorilor doar până la un preț mediu de achiziție de maxim această valoare.
NOIEMBRIE
Prin OUG 153/ 2022, se instaurează mecanismul de achiziție centralizată parțială a electricității prin OPCOM, de către furnizori la unicul preț de 450 lei/ MWh. Cotația de cumpărare a energiei electrice pe piețe angro se modifică la această valoare, reperele reale de preț lipsind în continuare. Toți consumatorii așteaptă actul normativ prin care va fi decis impactul mecanismul de achiziție centralizată în condițiile de procurare a electricității.
DECEMBRIE
Este publicată Legea 357/ 2022, care schimbă cadrul legislativ menit să ofere protecție până la 31.08.2023 și îl prelungește până la 31.03.2025. O selecție de consumatori de electricitate, printre care și IMM-urile, industria alimentară și agricultura, vor beneficia pentru 85% din consum de preț total cu TVA inclus plafonat la 1.000 lei/ MWh (15% fiind facturat la 1.300 lei/ MWh). Toți ceilalți consumatori de energie electrică vor beneficia de același tip de plafon în valoare de 1.300 lei/ MWh. Plafonul de preț al gazelor naturale se aplică și parcurilor industriale și consumatorilor racordați la sisteme de distribuție închise. Contractarea în afara cadrul de protecție instaurat prin legislație nu mai este permisă. Multe aspecte sunt încă neclare...
Evoluția prețurilor electricității și ale gazelor naturale pentru anul viitor și pentru ziua următoare este redată mai jos:

Energie electrică (livrare în anul 2023)

Gaze naturale (livrare în anul 2023)

Piața pentru Ziua Următoare (electricitate și gaze naturale)
Lista de dorințe pentru anul viitor
Ne limităm la o singură dorință pentru anul viitor: condițiile de piață să permită implementarea strategiilor proprii de achiziție ale energiei de către consumatori, astfel încât această componentă să poată juca rolul normal de parte integrantă din planurile lor de afaceri.
Cu acest scop, ne-am bucura ca lista dumneavoastră de dorințe pentru anul viitor să conțină și sprijin specializat în achiziția energiei prin soluțiile și serviciile noastre, pe care le enumerăm în continuare:
Monitorizarea inteligentă de piață
Acces în contul platformei online scannerg-i Sumar executiv lunar personalizat
Bugetarea și managementul riscurilor
Management al riscurilor de piață în contextul furnizării Bugetare dinamică Optimizare a costurilor reglementate
Contractarea tactică a furnizării
Definire și coordonare a implementării tacticii de achiziție a furnizării Reprezentare și derulare efectivă a procesului de selecție și cumpărare a furnizării Revizuire și securizare a contractului de furnizare Coordonare a achiziției simultane de la mai mulți furnizori Agregare efectivă a mai multor consumatori pentru achiziționarea comună
Accesarea directă a piețelor angro
Dobândire a calității de participant la piața angro Înregistrare ca participant efectiv la piețele angro Operare mandatată ca furnizor și participant la piețele angro
Implementarea și controlul derulării contractului
Asistență în derularea contractului de furnizare Gestionare a tranzacționării cantităților din contractul de furnizare Raportare internă și externă privind furnizarea
Sustenabilitatea și predictibilitatea pe termen lung
Analize preliminare privind energia regenerabilă Facilitare a încheierii de contractelor PPA Asistență și reprezentare în încheierea contractelor PPA