top of page

Idei și concepte pentru ieșirea din criza energetică actuală




Recomand cu căldură efectuarea unui exercițiu de tip Deep Dive cu toate părțile interesate de pe scena energetică românească. Acest tip de exercitiu trebuie făcut cu participarea tuturor posesorilor de expertiza de top din cadrul tuturor companiilor care reprezintă intregul spectru energetic, de la producători, transportatori, distribuitori, furnizori, consumatori industriali mari, legiuitori, Consiliul Concurenței, ANRE, OPCOM, BRM si toate organizațiile și asociațiile patronale din energie și cele de profil. Nu ar trebui să lipsească nici reprezentanții Big 4 și nu numai, pentru că experiența lor in domeniul legilor si regulamentelor UE este de neînlocuit. Mai trebuiesc invitați și reprezentanții comitetelor de energie din FIC, AmCham,CDR, CCIFER și alte inițiative asemănătoare.


Acest exercițiu trebuie să se desfășoare ca un workshop veritabil, cu flipchart-uri peste tot, cu un moderator si cu mânecile suflecate.


Atunci vor putea fi propuse si dezbătute tot felul de variante si soluții pentru adoptarea în comun a unor variante funcționale de lucru pentru viitorul apropiat, pentru a putea traversa criza. Cu siguranță că nu toate soluțiile propuse vor fi pe placul tuturor și cu siguranță că vor exista și dezbateri aprinse, dar cadrul și participarea propusă nu pot decât să genereze idei constuctive.


Toți participanții trebuie să înțeleagă din start că nu toți vor pleca acasă la sfârșitul zilei cu tolba plină de realizări, capturi și prizonieri. Aproape toți vor trebui să facă concesii si sacrificii temporare, pe termen scurt și mediu, pentru a putea depăsi criza energetică, dar fără a le afecta profitabilitatea rezonabilă. Situația care se dorește a fi creată este similară cu teoria jocurilor a matematicianului John Forbes Nash, în care toți participanții trebuie să facă alegeri educate și inspirate și să-și dezvolte propria strategie de negociere, pentru a putea ajunge la situația de echilibru a noului sistem energetic național, aici incluzând în mod evident și piața de energie. Dacă toți participanții își urmăresc doar strict propriile interese, atunci acest lucru nu va conduce niciodată la un rezultat optim al grupului și implicit la atingerea unui echilibru. Nu toți vor pleca de acasă cu strategia de echilibru în propriul buzunar, ci ea se va releva de la sine în timpul discuțiilor și interacțiunilor din cadrul exercițiului Deep Dive.


Nefiind un energetician cu diplomă, îmi permit doar să fac câteva sugestii pentru acest tip de exercițiu:

  1. Analiza oportunității comasării unora dintre piețele de tranzacționare de pe platformele OPCOM și BRM, care nu fac decât să sporească gradul de confuzie și dificultate în încheierea unor tranzacții reprezentative pentru un anumit moment sau pur și simplu nu înregistrează tranzacții, într-o singură piață funcțională principală. Piața marilor consumatori PMC este total disfuncțională, pentru că o sesiune de înscriere și licitație durează chiar mai mult de 30 de zile. Mai există și piețele care încă permit eventuale și aparente manipulări, legale dar fără etică de afaceri. Orice potențial aranjament nu face altceva decât să sporeasca susceptibilitatea de manipulare a pieței. Cea de-a doua piață va rămâne cea pentru ziua următoare (PZU), cea de-a treia cea intrazilnică și cea de-a patra automat cea de echilibrare, însă procentele optime, care trebuie văzute ca ținte, râmân subiecte ale exercițiului propus.

  2. În plină criză energetică nu are sens să exportăm energie, mai ales când deficitul la intern este mare și nu poate fi acoperit. Dar facem parte din UE și dintr-un lanț de piețe cuplate. Ar trebui evaluată permisivitatea UE pentru o nouă regulă care ar putea fi instituită de către ANRE și anume obligativitatea de a acopri 100% necesarul de consum la intern și doar surplusul de energie să intre pe piața regională pentru ziua următoare. Orice fel de speculație financiară a unei situații energetice regionale ar trebui clar descurajată. În cadrul regulamentului potrivit de implementare, ANRE ar trebui să propună atât sancțiunile cât și nivelul acestora.

  3. Folosirea producătorilor de bază, care produc în bandă, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, sau chiar CEO pentru alimentarea piețelor principale ale OPCOM cu contracte de furnizare în bandă și la prețuri de producție plus o marjă rezonabilă de profit. Nu este justificată și sustenabilă pentru piață (ca întreg) sub nici o formă vânzarea de energie pe o piață OPCOM la un preț de 1300 lei/MWh, atunci când unele prețuri de producție sunt sub 200 lei/MWh. Este total inadmisibilă specularea unei conjuncturi și a unei disfuncționalități a unei piețe energetice regionale noi. Fiecare dintre producătorii de mai sus are costuri diferite de producție. ANRE poate aproba marje diferite de profit, astfel încât toți cei deținuți de stat să se poată mișca și să poată oferta în piața OPCOM la prețuri concurențiale.

  4. Diversificarea produselor standard tranzacționabile, pentru a putea integra cât mai multe firme producătoare de energie regenerabilă pe piețe centralizate de tranzacționare a energiei electrice, având în vedere fluctuațiile lor naturale de producție.

  5. Tranzacțiile pe piețele pentru livrare viitoare ale OPCOM și BRM să acopere ca țintă controlabilă un volum preponderent din necesarul total de consum național; restul vor fi tranzacții pe piețele spot și intrazilnice. Trebuie redusă la maxim influența pieței PZU asupra prețurilor pe termen mediu și lung. O propunere ar fi – așa cum a propus la summitul recent și ACCER, asociație în cadrul căreia compania noastră este membră fondatoare - limitarea volumelor tranzacționate în PZU de energie electrică la maxim 20% expunere planificată a participanților la piețele angro pentru ziua următoare, cu eventuale excepții în cazul producătorilor din surse regenerabile și a contractelor de achiziție back-to-back pentru volumele aferente contractelor de furnizare indexate la PZU.

  6. Instituirea unui moratoriu asupra obligației de plată a certificatelor de CO2 pâna la revenirea prețurilor energiei la un nivel acceptabil la nivel european. Toată lumea conștientizează faptul ca din banii obținuți din vânzarea acestor certificate sunt finanțate investiții în facilităti de producție de energie regenerabilă. Cred ca trebuie luată o pauza pentru stoparea creșterii vertiginoase a prețului acestor certificate, cresștere care se datorează mai mult speculațiilor financiare și nicidecum nevoilor din activitațile de producere a energiei din surse generatoare de CO2. Tranzacțiile speculative pe piața acestor certificate au determinat creșterea prețului certificatelor cu peste 500% în ultimii patru ani. Prețul de 100 EUR/t CO2 trebuia atins în 2023-2024, dar evoluția a fost mult mai rapidă. Dacă se continuă pe acest trend, atunci poate vom avea prețuri de 200 EUR/t CO2 în jurul anului 2025.

  7. Metodele de producere a energie inregistrează niveluri foarte diferite de emisii de CO2 și în acest caz se pot demara proiecte de eficiență a generării, astfel încât să putem produce cantitatea cea mai mare de energie corespunzătoare celei mai mici cantități de CO2 emise. 1 MWh de energie produs pe bază de cărbune emite 0,85 t CO2, produs pe bază de petrol emite 0,59 t CO2 și produs pe bază de gaze naturale emite 0,19 t CO2. Acesta este un alt motiv pentru care propun participarea CEO doar la piețele PZU și intrazilnică, cu condiția asigurării flexibilității de producție necesare. Energia hidro și cea nucleară sunt verzi și au o amprentă de CO2 aproape inexistentă.

  8. O altă mare provocare actuală în goana către decarbonizare o reprezintă faptul că toate facilitățile de producție a energiei regenerabile nu pot asigura producția de baza, adică cea care asigura consumul constant in bandă. Energia regenerabilă este sezonieră si este foarte mult influențată de condițiile meteo, care pot fi extrem de nefavorabile zile sau săptămâni la rând. Soluția, care este foarte costisitoare, este aceea de a împerechea facilitățile de producere a energiei regenerabile cu pachete mari de baterii ce pot prelua și acoperi vârfurile de sarcină atunci când nici vântul nu bate și nici soarele nu strălucește. Au și bateriile totuși un alt mare dezavantaj, pe lânga prețul prohibitiv, și anume acela ca nu pot funcționa mai mult de 24 de ore, capacitatea lor de stocare fiind încă foarte limitată.

Propunerile de mai sus sunt pe departe de a fi exhaustive și cu siguranță că foarte mulți specialiști din piața de energie vor putea completa lista cu multe alte propuneri inovatoare și disruptive, care ne pot scoate din echilibrul de piață nociv de astăzi, pentru a ne conduce spre un nou echilibru al pieței energetice românești, care să fie în mod egal avantajos și pentru producători, dar și pentru consumatori, factorul determinant al existenței pieței de energie, fie ei casnici sau non-casnici mici, comerciali ori industriali.


partnerg-i și-a asumat deja un rol important în ceea ce privește dezvoltarea pieței de energie chiar de la baza acesteia, prin facilitarea înțelegerii pieței și a conștientizării neajunsurilor acesteia de către consumatori, prin serviciile oferite și chiar prin fondarea Asociației Companiilor Consumatoare de Energie din România.

Abonează-te la newsletter-ul ales de peste 500 de achizitori
De acum veți fi la curent!
bottom of page