top of page

Energie electrică "la reduceri" sau la "prețuri de listă"?



Cu aproape 36% sub prețul de închidere a pieței externe EEX German Power Future s-a tranzacționat energie electrică pentru iulie 2023 în data de 17.06.2022 pe Piața Marilor Consumatori (PMC). Chiar și ieri a fost vândută o cantitate imensă de energie electrică cu livrare în anul 2023 pe aceiași piață, cu circa 400 lei/MWh sub cotația de vânzare a pieței locale PC-OTC și cu aproximativ 300 lei/MWh mai jos decât prețul de închidere a aceleiași pieței externe. Este oare această vânzare realizată "la reduceri"? Sau poate la "prețuri de listă?


Ne surprind prețurile de tranzacționare la care au fost încheiate primele 5 sesiuni și ne - și vă - întrebăm dacă acestea sunt valorile reale la care energia electrică poate fi vândută de către producătorii locali sau... Ne încântă ecartul negativ față de prețurile "de piață", dar ne-ar bucura și mai mult dacă aceste cantități ar fi răspândite uniform la aceste prețuri. Ne vin în minte câteva idei, pentru ca aceste volume să devină indirect sau - de ce nu? - direct disponibile majorității consumatorilor:

  • Indirect prin plasarea spre vânzare pe piețele consacrate (PC-OTC, PCCB-NC sau PCCB-LE-Flex), acolo unde se consemnează o lipsă de lichiditate, care coroborată cu impactul în piața en-detail al OUG 27/2022 conduce consumatorii către FUI;

  • Direct prin transferarea în activitatea de furnizare a producătorilor deținători de licență pentru aceasta, desigur punându-le ulterior la dispoziția consumatorilor la cerere și adăugând costuri de furnizare realiste, nu care să conducă la valori ale prețurilor energiei electrice active de peste 2.400 lei/MWh pentru anul 2023, cum înțeleg că procedează unul dintre cei 2 vânzători parte în tranzacțiile vizate de acest articol.

PMC este destinată exclusiv tranzacționării de energie electrică între producători sau operatori de stocare, în calitate de vânzători, și consumatori cu un consum anual mai mare 70 GWh, operatori de distribuție și operatori de transport și de servicii de sistem, în poziția de cumpărători. Vânzătorii și consumatorii pot participa prin agregarea volumelor cu alte entități din aceeași categorie, însă astăzi există o singură licență pentru activitatea de agregator (nu avem date privind intensitatea activității specifice), conform condițiilor generale asociate acesteia, reglementate încă din 2020.


Prima tranzacție (OPCOM, 17.06.2022)

Vânzător

Cumpărător

Perioadă livrare

Cantitate

Preț

Hidroelectrica

Distribuție Energie Oltenia

Iulie 2022

3.720 MWh

790 lei/MWh

Graficul din continuare, extras din scannerg-i, ne arată diferența importantă față de "prețurile de piață", prețul minim istoric de tranzacționare pe PC-OTC fiind de 1.181,67 RON/MWh.


Următoarele și ultimele 4 tranzacții (BRM, 23.06.2022)

Vânzător

Cumpărător

Perioadă livrare

Cantitate

Preț

Nuclearelectrica

Alro

An calendaristic 2023

111.780 MWh

211 USD/MWh

Nuclearelectrica

Alro

An calendaristic 2023

149.040 MWh

990 RON/MWh

Nuclearelectrica

Alro

An calendaristic 2023

74.520 MWh

201 EUR/MWh

Nuclearelectrica

Alro

An calendaristic 2023

111.780 MWh

990 RON/MWh

După cum se poate observa din graficul de mai jos, extras din scannerg-i, ecartul negativ față de "prețurile de piață" este însemnat, nivelurile prețurilor de tranzacționare și a cotațiilor de vânzare ale pieței locale relevante nemaicoborând sub 1.000 lei/MWh de aproape 2 luni și jumătate și nici cele de închidere a pieței externe de referință de peste 1,5 luni. Totodata, volumul total este uriaș, fiind cel mai mare tranzacționat local într-o zi pentru produsul energie electrică cu livrare în 2023.


În orice caz, salutăm transformarea în piață activă a celei pentru Mari Consumatori și diversificarea opțiunilor de platforme de tranzacționare, administrate până acum de către OPCOM, dar recent și de BRM. Este un pas important, ținând cont că acest concept a fost lansat prin reglementare în urmă cu peste 10 ani, timp în care nu s-a realizat nicio tranzacție. Totuși, considerăm că funcționalitatea piețelor poate fi îmbunătățită și sperăm că acest proces se va realiza curând, luând în considerare opiniile tuturor participanților la piață.


Totodată, invităm consumatorii de energie electrică să exploreze oportunitatea achiziționării energiei electrice prin intermediul PMC.




Dacă identificați ca fiind folositoare graficele prezentate în acest articol, vă invităm să încercați gratuit 30 de zile soluția noastră de vizualizare centralizată a analizelor personalizate esențiale în achiziția energiei electrice și a gazelor naturale. Crează-ți contul chiar acum!


Abonează-te la newsletter-ul ales de peste 500 de achizitori
De acum veți fi la curent!
bottom of page