top of page

Prin ochii unui consumator industrial: Implicațiile situației actuale de pe piața de energie



Turbulențele pe care le creează dinamica ascendentă a prețurilor energiei electrice și a gazelor naturale sunt prezentate în continuare prin ochii Directorului General al unei companii producătoare locale, care face parte dintr-un grup european. Pentru a vă forma o idee mai precisă asupra dimensiunii companiei emitente a opiniei asupra situației actuale, consumul anual total de energie electrică și de gaze naturale ale companiei se situează la circa 32 GWh.


Este extrem de interesant să văd cum colegi din toată economia se confruntă cu problema energiei. Vă spun sincer ca mie energia mi-a ocupat 100% din atenție în ultimele 3 luni și cu siguranță va fi focusul în următoarele 12 luni.
Industria noastră la nivel european, împreună cu industria-soră, cea producătoare a materiei prime specifice, industrii de multe miliarde de euro, trec în aceste momente printr-o dramă de proporții, având în vedere că în produsele/ serviciile noastre avem un cost de 20-30% care vine din energie. La nivel european, companiile măresc prețurile către clienți în valuri succesive (deja am ajuns la 40-50%) și notifică contractele într-un mod nemaivăzut (inclusiv forță majoră), practic se distruge întreaga țesătură contractuală care ține mediul de business și actorii conectați între ei.
Efectele prețurilor uriașe ale energiei și gazului sunt greu de imaginat, eu mă aventurez să spun că vor fi grave și de durată. Sunt convins că vor urma reduceri și opriri de producție, reconversii ale unor utilaje, concedieri, blocaje financiare și, evident, insolvențe/ falimente.
Consumatorul final încă nu vede forța valului de criză economică care vine, însă noi deja vorbim de ceva mult mai profund decât criza care a început în 2008.

Atingerea unui astfel de grad ridicat de conștientizare trebuie stimulată, motiv pentru care vă invit să parcurgeți și Verificare obligatorie: Testul de stres al bugetului alocat anul viitor pentru energie.


Pe lângă majorarea costurilor, partenerul nostru non-contractual se referă și la alte provocări, precum reducerea valabilității ofertelor, restrângerea numărului de furnizori ofertanți, riscul nesusținerii propunerilor comerciale înaintate și includerea unor prime de risc suplimentare și acoperitoare, aspecte abordate pe larg într-o postare anterioară de pe blogul nostru, Radiografia impactului creșterii prețurilor energiei: Adaptarea achiziției prin conștientizare.

Abonează-te la newsletter-ul ales de peste 500 de achizitori
De acum veți fi la curent!
bottom of page