În ultimii ani, majoritatea consumatorilor de energie electrică au avut parte de liniște, în ceea ce privește creșterea prețurilor agreate, pe durata derulării contractelor: fie pentru că piața a fost mai constantă sau furnizorii mai puțin optimiști în ceea ce privește prețurile energiei electrice, fie pentru că au negociat mai atent clauzele contractuale.
Tind să consider primul motiv ca fiind cel principal, deoarece e greu de crezut despre consumatori că s-au relaxat în ceea ce privește negocierea termenilor contractuali.
Totuși, când cuvântului "preț" îi este alăturat într-un model de contract unul dintre termenii "fix" și "garantat" sau chiar ambii, tinzi să ai mai multă încredere în ceea ce privește stabilitatea costurilor, pe care urmează să le contractezi cu respectivul furnizor.
Însă, relaxarea nu trebuie să își creeze loc în revizuirile juridice, tehnice și comerciale ale contractului de furnizare, deoarece unii furnizori își securizează inclusiv unele riscuri, pe care aparent și le asumă, cum ar fi chiar tema acestui articol: majorarea prețului contractat pentru energia electrică activă pe parcursul perioadei contractuale.
Pe fondul creșterii nivelului prețurilor angro de tranzacționare a energiei electrice, și-au făcut apariția celebrele - până acum câțiva ani - notificări de majorare a prețului energiei electrice active. Poartă denumirea de notificări, deoarece nu sunt simple solicitări de ajungere la un acord comun, ci pentru că ori se aplică automat (conform contractului de furnizare agreat evident) ori nesemnarea actului adițional duce la încetarea anticipată a contractului.
Într-adevăr, prin lege, furnizorii de energie electrică nu mai au dreptul de a denunța unilateral contractele de furnizare a energiei electrice (intenție legislativă bună, modalitate de aplicare nu tocmai potrivit definită), însă avocații sau departamentelor juridice ale unora dintre furnizori sunt inventive.
Intenționam să numesc cele două variante de mai sus (aplicare automată a noului preț sau încetarea anticipată a contractului) sau cel puțin ultima, pârghi(i/e) de negociere, însă negociere este mult spus, având în vedere că noile prețuri sunt calculate de către furnizorul actual, astfel încât denunțarea unilaterală anticipată a contractului de către consumator în momentul respectiv, să nu fie rentabilă.
Facem un apel către dumneavoastră, consumatorii de energie: acordați atenție tuturor clauzelor contractuale și - nu în ultimul rând - solicitați ca modelul de contract să fie transmisă încă de la trimiterea primei propuneri comerciale de către furnizor.
Menționăm că toți partenerii noștri contractuali, cărora le-am prestat operațiunea de revizuire tehnică și comercială a modelului de contract, dar și toți partenerii noștri non-contractuali care au apelat doar la sfaturi în acest sens, sunt neafectați de evenimentele recente din piață, din două motive: primul - operațiunea mai sus menționată privind revizia contractului și a doua - operațiunea de fundamentare a deciziei finale privind contractarea furnizării energiei (electrice în acest caz, însă disponibilă și pentru gaze naturale), care implică și recomandări documentate referitor la viitorul partener (furnizorul).
Așadar, puteți da curs apelului, pe care l-am făcut mai devreme către dumneavoastră, fie prin expertiza proprie, fie apelând la serviciile noastre.