top of page

Discontinuitatea lanțului de aprovizionare: potențial efect de domino în costurile cu energia



Preconizând, încă din 2020, un trend de transferare a riscurilor de la furnizor la consumator, în urmă cu mai multe de un an spuneam că “asemenea clauze vor fi tot mai numeroase, dacă vorbim despre take-or-pay, despre limitări la nivelul dezechilibrelor create, de exemplu” (articol Energynomics, 05.10.2020).


Săptămâna trecută am discutat cu un consumator industrial de energie electrică, care face parte dintr-un reputat grup internațional și care generează dezechilibre (diferențe între volumele prognozate și cele efectiv consumate) infime. Contractul, pe care nu ușor a reușit să îl încheie, este plin de constrângeri neuzuale până în momentele recente:

  • Expunere totală în Piața pentru Ziua Următoare, în acest moment (furnizorul nu mai are riscuri de piață);

  • Suportarea integrală a costurilor cu echilibrarea (furnizorul nu își mai asumă cheltuielile generate de dezechilibrele consumatorului);

  • Achitarea integrală a volumelor de electricitate comandate în tranșe (furnizorul nu mai are riscuri de volum);

  • Garantarea plăților și a bunei execuții a contractului, cu scrisoare de garanție parentală (pe lângă eliminarea riscurilor de volum, furnizorul nu își mai asumă riscurile de încasare).

De notat este faptul că furnizorul nu a mai fost dispus să integreze toate aceste prime de risc în preț, ci le-am transferat integral direct consumatorului.


Nu condamnăm sub nicio formă acest comportament prudent al furnizorilor - sunt multe altele complet reprobabile -, dar atragem atenția că acesta se suprapune cu o lipsă deplină de competitivitate (vedeți detalii într-o postare anterioară).


Poate nu este și cazul dumneavoastră, însă exista șanse să devină, mai devreme sau mai târziu, în totalitate sau parțial. Din acest motiv, vă prevenim că impactul negativ poate fi de neconceput coroborat cu situații de discontinuitate a lanțului de aprovizionare, care nu sunt rare în ultima perioadă și în prezent, în multe industrii.


Prevenția este cuvântul cheie și enumerăm în continuare o serie de soluții de atenuare - posibil doar parțială - a efectului de domino, generat de discontinuitatea în lanțul de aprovizionare, în costurile cu energia:

  1. Achiziția treptată a necesarului de energie (soluție aplicabilă și pentru optimizarea costurilor) - și nu facem referire la dimensiunea perioadei de livrare: cumpărarea electricității sau a gazelor naturale în tranșe profilate (% din necesarul fiecărei ore din perioada vizată a fi achiziționată) sau constante (putere orară constantă) și indexarea consumului incert la momentul achiziției, la prețul spot;

  2. Sistarea temporară, Impreviziunea sau Forța majoră, determinate de probleme majore și întârzieri însemnate ale livrării materiilor prime: includerea în clauzele de Sistare temporară, Impreviziune sau Forță majoră a situațiilor problematice din sfera lanțului de aprovizionare sau negocierea unor compensații reduse pentru denunțarea unilaterală a contractului, în astfel de cazuri (soluția poate determina costuri suplimentare integrate de către furnizor în prețul comodității, dar cu siguranță merită evaluată și probabil implementată);

  3. Cesionarea parțială sau completă a contractului către o altă companie consumatoare de energie: asigurarea dreptului dumneavoastră de cesionare a contractului (soluția implică multe variabile, care pot fi definite prin mecanisme transparente, privind eventualul nou consumator: volum total consumat, cantitate cesionată, profil de consum, bonitate etc.);

  4. Înțelegerea completă a efectelor fiecărei clauze și verificarea gradului de utilizare uzuală în piață.

Încheiem într-o notă optimistă, și anticipând că aceasta este ultima postare din 2021, vă urăm Sărbători liniștite și un An Nou peste așteptări. Dacă doriți să ne oferiți un cadou de Crăciun, vă invităm să ne dăruiți feedback-ul dumneavoastră asupra serviciilor noastre (dacă sunteți deja clientul nostru) sau privind inițiativele companiei noastre (dacă suntem - momentan - parteneri non-contractuali).

Abonează-te la newsletter-ul ales de peste 500 de achizitori
De acum veți fi la curent!
bottom of page