top of page

Asigurarea contractării concurențiale a energiei, în pericol. (1) Lipsa acută a opțiunilor realiste



La finalul anului trecut scriam despre lipsa ofertelor de furnizare a energiei, însă eram naivi, nici nu știam ce ne așteaptă. Ne aflăm într-un apogeu al dificultății achiziției de energie electrică și de gaze naturale și nu doar din cauza conflictului armat din Ucraina. Nu trebuie să ne ancorăm în alternativa furnizorului de ultimă instanță (FUI); în continuare veți afla și de ce. Deși extrem de dificil, trebuie prospectată piața în întreaga sa adâncime, pentru a vă asigura continuitatea furnizării concurențiale a energiei.


De ce este atât de dificilă astăzi cumpărarea energiei electrice și a gazelor naturale? Deoarece, pe lângă puținele oferte care nu au nici cea mai mică legătură cu realitatea și altele și mai puține, care pot fi considerate soluții, concluziile discuțiilor cu furnizorii conduc către aglomerarea inboxului cu răspunsuri oficiale asemănătoare celor de mai jos, prin care se refuză politicos invitația de a oferta:

Răspunsul oficial 1

"Buna ziua


Avand in vedere inpredictibilitatea pietei de energie/gaz si a legislatiei in domeniu nu putem da curs invitatiei dvs


Cu stima,"

Răspunsul oficial 2

Răspuns oficial 3

Totuși, furnizorii de energie trebuie să aibă un motiv foarte bine fundamentat, ținând cont că renunță la șansa de a își atrage noi consumatori în portofoliu sau unii chiar și la cea de a își menține partenerii deja existenți în colaborare, după expirarea contractelor actuale. Pe lângă volatilitatea extremă a prețurilor, datorată situației din Ucraina, furnizorii se înfruntă cu reale probleme financiare asociate recuperării contravalorilor plafonate. Există 2 componente, care apasă pe umerii furnizorilor. Dacă în cazul unora, compensarea primită nu acoperă și marja comercială, iar în al altora aceasta provoacă efectiv pierderi, în cazul tuturor aceasta este achitată cu întârziere considerabilă. Să nu uităm că acest efort de finanțare se adaugă celui deja generat de creșterea prețurilor comodităților.


Identificăm 4 tipuri de furnizori și vă recomandăm să fiți foarte atenți pentru a îi putea clasifica și dumneavoastră, pe parcursul demersurilor de contractare a furnizării energiei:

  1. Furnizorii care își încetează activitatea sau deja au stopat-o (într-adevăr ușor de identificat);

  2. Furnizorii care profită de litera legii, pentru a își maximiza artificial sumele de încasat de la Bugetul Statului, aferente compensării sumelor plafonate (metode foarte diversificate și chiar ingenioase);

  3. Furnizorii care se concentrează strict pe menținerea afacerilor curente și care se străduiesc să identifice soluții, prin care să le poată oferi consumatorilor existenți posibilitatea prelungirii contractelor scadente;

  4. Furnizorii care, pe lângă eforturile de continuare a contractelor care expiră, reușesc să oferteze și potențiali noi consumatori în condiții adaptate perioadei - într-adevăr -, dar care nu sfidează legătura cu piața angro.

Reiterăm recomandarea de a sonda piața până la identificarea soluțiilor reale și de a nu considera o adevărată opțiune contractarea furnizorului de ultima instanță (FUI). De ce nu este aceasta din urmă o alternativă viabilă și care sunt riscurile contractării acestuia? Despre acestea, veți afla în următoarea noastră postare, al doilea episod dedicat temei "Asigurarea contractării concurențiale a energiei în pericol".



Abonează-te la newsletter-ul ales de peste 500 de achizitori
De acum veți fi la curent!
bottom of page